Saturday 2 May 2015

Samen Uit en De Late Rembrandt


Sinds een tijdje ben ik lid van een groepje mensen die samen er op uit gaan, op culturele uitjes maar ook wandelingen en tripjes naar het bos of dorpjes net buiten Amsterdam horen erbij.
Ik vond het in het begin best wel spannend vanwege dat ik niet zo goed ben in sociale contacten, maar mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur kan ik gelukkig best wel goed mee praten. 
De groep heeft zijn basis in buurtcentrum Het Claverhuis (Facebook site) op de Elandgracht en staat onder onder begeleiding van sociaal cultureel werkster Caroline Marsman (linkedIn)
Sinds kort hebben we de naam Samen Uit en zit er een Facebook site aan te komen. 
Elke eerste maandag van de maand komen wij bij elkaar (behalve met feestdagen dan schuift het een maandag op) en spreken we af wat we de komende maand gaan ondernemen.

Het eerste uitstapje waar ik ben mee geweest was naar de Late Rembrandt tentoonstelling in Het Rijksmuseum,  een tentoonstelling waar ik een paar weken eerder al naar toe was geweest maar die zeker een paar keer gezien kan worden.

Rembrandts late werk is zeer bijzonder vanwege de spiritualiteit van de Schilderijen. Zoals gebruikelijk in de zeventiende eeuw waren de onderwerpen van schilderijen vaak scenes uit bijbelse en mythologische verhalen. Rembrandt koos er vaak voor om "in te zoomen" op de mensen waar de verhalen over gingen. Zoals bijvoorbeeld het schilderij van Batseba.  


Batseba is de vrouw van Uria maar Koning David ziet haar op een dag baden en wordt verliefd op haar. Hij is zo verliefd dat hij besluit Uria naar de frontlinie van de oorlog te sturen omdat dit opzeker zijn dood betekend en dan David ongehinderd met Batseba trouwen.
Het tafereel wordt vaak afgeschilderd met de Koning, een bode en Batseba die geschrokken is maar Rembrandt koos ervoor om Batseba met een brief van David af te beelden...in tweestrijd of ze trouw zal zijn aan haar man Uria of aan de koning.


De mooie Badende Batseba hangt normaal gesproken in het Musée du Louvre in Parijs
Naast schilderijen bevat de tentoonstelling ook een aantal etsen en pentekeningen. Waarvan de meest beroemde die van Elsje Christiaens zijn. Twee pentekeningen van het ter dood veroordeelde Deense meisje vanwege de door haar gepleegde moord op haar hospita.
Deze tekeningen zijn ook behandeld in de NPO documentaire serie over De Gouden Eeuw. In de achtste aflevering Arme Elsje

De tentoonstelling van De late Rembrandt duurt nog tot 17 mei  en is helaas al helemaal volgeboekt en is het niet meer mogelijk om kaarten te bestellen. 
Als je net als mij niet goed reageert op grote drukte van mensen hoop ik dat je een kaartje voor het eerste tijdsblok hebt kunnen bemachtigen. Ik raad je aan om nadat je het trappenhuis bent ingelopen de ruimte met de tijdsbalk in te lopen en de tentoonstelling in OMGEKEERDE VOLGORDE te wandelen.
Als je in het bezit bent van een smartphone kun je via Itunes of de Google Play Store de Rijksmuseum app downloaden. Via deze app kun je de speciale Late Rembrant tour downloaden maar aangezien je je eigen route neemt kun je beter voor Zoek op nummer kiezen.. Vergeet niet een koptelefoontje mee te nemen. 
En voor de mensen die niet in het bezit zijn van een smartphone...hetzelfde geld voor als je de audiotour die je bij de balie kunt kopen voor vijf euro. Deze tour is hetzelfde als in de app en betaal je voor het lenen van het audioapparaat en de koptelefoon. Het is het zeker waard om deze audiotour te doen omdat je altijd meer informatie krijgt dan de informatie die naast de kunstwerken hangt. 
Mocht je niet voor het eerste tijdsblok gekozen te hebben of was deze al uitverkocht raad ik hetzelfde aan maar omdat dit latere blokken zijn en er dus al mensen, die de rest van de tentoonstelling gezien hebben in de laatste zalen aanwezig zullen zijn, zal het zeker drukker aanvoelen. 
Het is aan te raden om van te voren voldoende (water) te drinken. Onder het trappenhuis is een ruim en schoon toilet waar je kunt plassen en waar je even tot rust kunt komen. 
Je kunt eventjes in het traphuis blijven staan om ook even de mooie lampen te bekijken. 
Na de tentoonstelling kun je ook nog even de ruimte inwandelen tegenover de speciale Late Rembrant balie.

Rijksmuseum checklist
  • Een klein tasje om spulletjes in te doen, kleine tasje mogen mee naar binnen. 
  • Een flesje water ( beter niet mee naar binnen nemen en achter te laten bij de garderobe of in je kluisje) 
  • Een 50 cent muntje voor een kluisje ( Je krijgt na afloop je muntje terug) 
  • Snoepjes om op te sabbelen
  • Je smartphone met koptelefoon ( "noice canceling" )  of vijf euro om een audiotour te kopen

Veel plezier!




No comments:

Post a Comment