Thursday 14 May 2015

Grace and Frankie & Nine to Five

Mijn nieuwe favoriete Netflix serie is Grace and Frankie. Met grootheden Jane Fonda, Lily Tomlin, Sam Waterstone en Martin Sheen.
De serie is van Marta Kaufman, de bedenkster van de serie Friends en gaat over twee vrouwen op leeftijd die na veertig jaar huwelijk van hun respectieve partners te horen krijgen dat deze met elkaar willen trouwen. Sol (Sam Waterstone) en Robert (Martin Sheen) zijn advocaten en zakenpartners maar ze zijn ook meer van elkaar.
In de eerste serie (hopelijk komt er een tweede!) wordt verteld over hoe Grace (Jane Fonda)  en Frankie (Lily Tomlin)  om gaan met het verlies van hun mannen en hoe ze nu verder moeten in het leven. Bijgestaan door hun vrienden en familieleden.

Dit is niet de eerste keer dat Jane Fonda en Lily Tomlin met elkaar gewerkt hebben
Op Tumblr zag ik ook steeds plaatjes voorbij komen van de film Nine to Five, een film uit 1980 die ik ook al een flink tijdje op mijn Letterboxd "watchlist" had staan en na Grace and Frankie in een klein weekje letterlijk verslonden te hebben was deze film voor mij een logische keuze.
Niet alleen is Nine to Five een film van Jane Fonda en Lily Tomlin, in deze film is een derde hoofdrol weggelegd voor Dolly Parton.
In deze film sluiten deze van elkaar geheel verschillende vrouwen vriendschap met elkaar en nemen het samen op tegen hun incompetente seksistische baas.

 

Nine to Five is een aanrader als van verhalen met vrouwen in de hoofdrol houdt die het met van hun eigenzinnigheid, humor en hun vriendschap met elkaar het opnemen tegen de patriarchie (en wie houdt daar nou niet van :))
Ondanks dat deze film uit 1980 komt is hij nog steeds relevant.







No comments:

Post a Comment