Sunday 17 May 2015

Jazz up your lingerie

Een paar keer per jaar kom je een klassieke film tegen die meteen opgenomen kan worden op de  lievelingslijst. Films die in een top 100 staan waar ook de beste klassiekers op staan, zoals in mijn geval , The Great Race en The Sound of Music op staan.

De zaterdagmorgen film van 16 mei 2015 is zo'n film.
The Smiling Lieutenant met Maurice Chevalier, Claudette Colbert en Miriam Hopkins. Van één van de beste klassieke film-regisseurs Ernst Lubitsch. De man die ook verantwoordelijk is voor The Shop Around the Corner en Design for Living.

De film begint met als de leger-kleermaker aan de deur van die bij Luitenant Nikolaus 'Niki' von Preyn komt met een rekening die betaald moet worden. Als hij bij de deur is belt hij tevergeefs een paar keer aan. Er wordt niet opengedaan. Een paar tellen later komt er een mooie blondine de trap opgelopen en aan de deur gekomen doet ze een geheim ritmisch klopje op de deur. De deur gaat onmiddellijk open.

Tegelijk gaat er naast de deur een lamp aan en even later weer uit. De mooie dame komt breed lachend de deur uitgewandeld. Even daarna zie je Niki op het bed zitten in zijn "Hugh Hefner" outfit.
Meteen is het duidelijk dat het hier om een Pre-Code gaat en dat het wordt gesuggereerd dat de dame een nachtje bij de luitenant is gebleven.

Het verhaal is een mengeling van blijspel en een sprookje met een koning en een prinses uit een fantasieland genaamd Flausenthurm. Een buurland van Oostenrijk. Waar onze luitenant Niki in het leger zit.
Op een dag zijn de koning en de prinses op bezoek in Wenen en rijden per rijtuig naar het kasteel van de keizer.   
Niki staat op wacht en lacht en knipoogt naar zijn vriendin aan de overkant maar op dat ogenblik komt het rijtuig van de koning en prinses langs en de prinses denkt dat hij naar hem lonkt.
Nikolaus 'Niki' von Preyn wordt vertolkt zoals alleen Maurice Chevalier dat kan. Hij is geweldig in het overbrengen van dubbelzinnigheden (en dat zijn er een heleboel)  maar weet toch ten alle tijden een heer te blijven.

Niki is vrouwenversierder maar ook een vrouwenliefhebber. Een man die vrouwen voor zich weet te winnen door interesse in hen en hun hobbies te tonen. Hij behandeld vrouwen die bij hem "voor het ontbijt blijven" met respect. Integendeel wil hij juist graag dat vrouwen initiatief tonen.

Stralend middelpunt zijn Claudette Colbert als Franzi, de vriendin van Niki en Miriam Hopkins als prinses Anna. Ze beginnen in eerste instantie als rivales van elkaar maar al snel dikke vriendinnetjes worden als Franzi  Anna helpt een moderne dame te worden.

The Smiling Lieutenant, gemaakt in 1931 is een sprankelende, sexy en mondaine komedie die ondanks dat ie voornamelijk over seks gaat net als Maurice Chevalier stijlvol blijft.
Liefde!









No comments:

Post a Comment