Saturday 22 June 2013

The Hays Code

Er zijn maar weinig mensen in mijn vriendenkring die mijn passie voor oude Hollywood films delen. Het meest gehoorde commentaar is dat deze oude films saai, langzaam of langdradig en tuttig zijn.
Tja ach, oude films gaan in veel gevallen inderdaad erg langzaam maar dat is voor mij persoonlijk juist een positieve eigenschap. Lekker even geen honderduizenmiljoen prikkels die op je afkomen en die je allemaal moet verwerken maar prettig gedoceerde prikkels.

En ze hebben misschien ook wel een beetje gelijk over de tuttigheid.
Will H. Hays
Sommige oude Hollywood films zijn inderdaad een beetje tuttig en dat komt door de invoering van The Motion Picture Production Code ook wel The Hays Code genoemd, naar Will H. Hays, destijds de hoofd censurist.
Will H. Hays was een presbyteriaanse ouderling die na een aantal schandalen, waaronder die van de vermeende verkrachting van Virginia Rappe door Roscoe "Fatty" Arbuckle, werd aangesteld om het imago terug op te krikken.
Gevolg was een lijstje met regels waar een film aan moest voldoen om door die censuur heen te komen. Zo was het tonen van seks uit den boze, mochten er geen openlijk drugs of drank genuttigd worden, geen blanke slavernij getoond worden (wel zwarte ? O_o)  of homoseksualiteit of een boef waar je eventueel sympathie voor zou kunnen hebben.
Wikipedia artikel over de Hays Code 

  Pre-Code Hollywood

Poster voor Design for Living
In een periode tussen 1930 en 1935, tussen de komst van geluid en voor het invoeren van deze code werden natuurlijk ook gewoon films gemaakt...de zogenaamde "Pre-Code Movies".
Marlene Dietrich
Schandalige films zoals bijvoorbeeld Design For Living, over een driehoeksverhouding tussen een vrouw en twee mannen, Animal Crackers en Horse Feathers van The Marx Brothers met hun gewaagde grappen.
Of wat dacht je van een sexy androgyne Marlene Dietrich in een mannenpak in Morocco...ooh làlà :D
Films die dus bij lange na niet tuttig zijn. 

 (bron foto's )

    No comments:

    Post a Comment