Saturday 29 June 2013

City Streets (1931)

Ik had wel weer eens zin in een film met Gary Cooper




(PAS OP mogelijke "spoilers"!)
City Streets is een film noir die zich afspeelt tijdens de drooglegging. Nan en "The Kid" zijn verliefd maar hij werkt op de kermis in een schiettent en voor Nan is dat niet goed genoeg. Ze wil graag dat hij hetzelfde werk gaat doen als haar (stief?) vader, als afperser in de bier business, want dat verdiend lekker veel. 
Als Nan opgepakt wordt en in de bajes terecht komt veranderd ze van gedachten en wil nadat ze vrij is gekomen niets meer met de maffia te maken hebben. Alleen blijkt The Kid zich al te diep met het gespuis ingelaten te hebben. En dan laat de grote baas ook nog eens zijn oog op Nan vallen...jaloezie en intriges woei!


The Kid & Nan op de kermis.
Het is interessant om Gary Cooper eens in een film te zien
waarin hij niet een onschuldige boerenjongen is maar min of meer een "badboy" speelt.

Gary Cooper heeft nogal een typische manier van acteren en soms komt hij een beetje over als een stijve houten klaas en dat moet je waarderen of niet. Zijn stijl past misschien iets beter bij een film als Mr. Deeds Goes To Town maar Gary Cooper is niet geheel ongeloofwaardig in zijn rol in City Streets. Mede dankzij zijn imposante lengte en en lichaamsbouw komt hij evengoed bedreigend over.

Het is echter Sylvia Sidney's expressieve poppengezichtje  die alle aandacht naar zich toe trekt.
Nan heeft een openbaring in de bak.
Regisseur Mamoulian, toevallig ook de regisseur van Love Me Tonight,  weet hiervan gebruik te maken door in een belangrijke scene haar gezicht in close-up te filmen.



Maar City Streets is een beetje droge kost. Ondanks Mamoulian's dramatische en soms suggestieve stijl van filmen voelt het geheel een beetje kartonachtig aan. De film is ook bijna geheel muziekloos, op een paar momenten na en samen met de slechte geluidskwaliteit van de door mij bemachtigde versie zorgde dit ervoor dat ik me niet volledig betrokken voelde.






Behalve een paar metaforische hints naar seks (voor het huwelijk) valt is de film redelijk netjes. De "Pre-Codeheid" zit hem meer in dat het met The Kid en Nan niet slecht afloopt. Ze hebben allebei geen eerlijk leven geleid maar desondanks krijgen ze hun romantische happy end en rijdt het paar in hun auto lachend de zonsondergang tegemoet.

The Kid - Gary Cooper
Nan Cooley - Sylvia Sidney
Big Fellow Maskal - Paul Lukas
McCoy - William 'Stage' Boyd
Agnes - Wynne Gibson
Pop Cooley - Guy Kibbee 


No comments:

Post a Comment