Monday 17 June 2013

Head 'em up, move 'em out.

Al was High Noon dan niet een standaard western, dankzij deze film hadden we besloten nog wat meer van het Western genre uit te proberen en kwamen er zo op het eerste seizoen van de klassieke tv serie Rawhide te lenen. Deze serie uit einde jaren 1950 en begin jaren 60 gaat over een groep ECHTE cowboys die met een kudde "beeves" van San Antonio naar Sedelia trekken en onderweg allerlei avonturen beleven. Ze komen van alles tegen, van Duitse klokkenmakers tot artiesten in een rondreizend circus.
Het is misschien cliché maar het leukste vind ik het als alle vaste karakters bij elkaar zijn en er spannende dingen rondom het kampvuur afspelen of als ze gewoon gezellig zitten terwijl Wishbone, de kok of Mushy, de kokshulp het eten en de koffie uitdeeld.

Rawhide is een OEROUDE tv serie en om er van te kunnen genieten is het dan ook beter om je "social justice" bril even af te zetten.
Terwijl de serie niet bang was om lansen te breken hebben we te maken met een historisch tijdsdocument; beide vanwege de tijd waarin de serie zich in afspeelt en de tijd waarin de serie gemaakt en uitgezonden is.
Hoewel er toch ook sterke vrouwen in de serie voorbij komen, zoals bijvoorbeeld Nina Foch als Madrina Wilcox in The Incident With The Judas Trap of Barbara "Missy" Stanwyck in The Captain's Wife is het duidelijk te merken dat televisiewereld in de jaren 50/60 voornamelijk door meneren geregeerd werd...blanke meneren.
De "Indianen" worden voornamelijk door blanke acteurs vertolkt in "redface." 
Nu weet bijna iedereen de waarheid over hoe het zat met hoe de Native Americans behandeld zijn, hoe hun landen zijn ingepikt en hoe systematisch getracht is hun culturen uit te roeien maar dat kon indertijd niet hardop op tv gezegd worden.
Toch worden de Native Americans in de serie niet alleen maar negatief behandeld en worden verschillende stammen niet over 1 kam geschoren. Ook komen de drovers in meerdere verhalen voor hun rechten op.
In The Incident of the Fish Out Of Water legt Gil aan zijn dochters uit dat "Indianen" net als blanke mensen zijn en dat er goede en slechte bijzitten
En in diezelfde afleveringen krijgen Meneer Favor en Pete onenigheid omdat een boze Pete  (♥)  een gevangen genomen Native American wil bevrijden zonder een plan op te stellen of aan de gevolgen te denken.

extra documentatie: Real Injun - Avro Close-up

Wat maakt Rawhide dan zo aantrekkelijk? 

Ha ha, nee...tenminste niet alleen ;)
Rawhide komt over als een jongens-avonturenboek. Je weet wel, die boekjes uit vervlogen jaren die je nog wel eens in de kringloopwinkel tegen kunt komen... Met bruin geworden bladzijdes maar die oh zo heerlijk ruiken. 
De verhalen zijn als je aan het langzame tempo gewend bent geraakt erg spannend. Vooral die waarin het leven van iemand van de groep op het spel staat en meneer Favor een race tegen de klok moet houden om diegene uit de trammelant te helpen...of omgekeerd, want die zijn er ook.
Televisie is inmiddels veranderd, mede dankzij de revolutie in de jaren 60 en technische ontwikkelingen. Het lijkt steeds minder op een op film vastgelegd toneelstuk en er is nu meer diversiteit en makers van series trachten zo goed mogelijk politiek correctheid toe te passen, maar  eigenlijk is er in tv land in de kern niet veel veranderd,  het verloop van het plot is in series in de basis hetzelfde is gebleven. Er zijn alleen meer toeters en bellen bijgekomen.

 

  De cast 

 Clint Eastwood als Rowdy Yates

Wie kent Clint Eastwood niet? heb je nog nooit een film met hem gezien, heb je vast wel eeniemandde woorden " Go ahead, make my day" horen uitspreken of "Do I feel luckyWelldo ya, punk?"  
Rawhide was een van zijn eerste grotere rollen. De piepjonge Clint speelt Rowdy Yates, de heethoofdige ietwat *kuch* naive ramrod (een soort onderbaas) die om de aflevering zichzelf in de problemen weet te werken omdat hij weer eens voor de charmes van de verkeerde vrouw valt. Steevast wordt hij dan weer met een klap op zijn hoofd bewusteloos geslagen. Het is dan aan Mr. Favor om hem uit de moeilijkheden te vissen.
Wat men misschien niet zo snel van Clint Eastwood zou weten is dat hij ook heel mooi kan zingen. In de film versie van Paint Your Wagon zingt hij zelfs tegen bomen maar die stomme bomen willen niet naar hem luisteren...wij wel hoor Clint! ;)






 Eric Fleming als Gil Favor

Gil Favor of Mister Favor is de hoofdman en een soort vaderfiguur, niet alleen voor Rowdy maar voor de rest van de drovers
Hij heeft gestudeerd en was een kapitein in the Confederate Army, als je in de problemen zit kun je rekenen op Mr. Favor.  Bovendien als je de koeienpoep van 'm afspoeld en 'm in een net pak hijst blijkt dat hij een echte gentleman is en dat hij in Regency stijl kan dansen.
Gil is serieus en streng en wil eigenlijk alleen maar cowboy zijn maar ook hij ontkomt niet aan moelijkheden met de vrouwtjes die hem maar moeilijk kunnen weerstaan. 
Eric Fleming was een knappe verschijning met zijn imposante lengte, mooie diepe stem en vierkante kaken. Bij het grote publiek is hij voornamelijk bekend als Gil Favor maar voor hij in Rawhide te zien was speelde hij in een aantal lekker campy Science Fiction en Horror films. Vooral van Queen of Outer Space is het erg genieten! Het is bijzonder verdrietig dat hij op jonge leeftijd is verongelukt toen hij in Peru een tv film aan het opnemen was.



Sheb Wooley als Pete Nolan

Pete is de verkenner van de groep en is compleet onmisbaar!
Hij is integer, trouw en intelligent én hij kent de gebarentaal van de Native Americans. Hij heeft echter ook een plagerige kant en vooral Rowdy en Wishbone moeten het nog wel eens ontgelden.
Sheb Wooley verliet helaas in het vierde seizoen de serie om  aan zijn muziekcarrière te werken. Niet onverdienstelijk trouwens want hij had al eens grote hit met The Purple People Eater. 
Als je eens zin hebt kun je op zijn naam zoeken en wat naar zijn andere fijne liedjes luisteren. Zoals Hoot Owl Boogie en I Remember Loving You. Einde jaren 60 was hij regelmatig te zien in de tv-show Hee-Haw,  een revue tv show à la Smothers Brothers en Rowan & Martin's Laugh-In.  Net als deze twee shows is Hee-Haw typisch een late jaren 60 programma maar dan met meer country & western.






Paul Brinegar als Wishbone

Wishbone is de kok van het gezelschap, befaamd (of berucht?)  om zijn stoofpot, zuurdesembrood en dodelijk sterke koffie maar dat is niet zijn enige taak. Hij is ook de plaatsvervangende dokter van de uitrusting, voor het behandelen van kleine en soms zelfs grotere verwondingen kun je bij hem terecht.
Als er avonturen in de bergachtige gebieden beleeft moeten worden is het handig om Wishbone bij je te hebben want als geboren en getogen "mountain man" kent hij de gevaren en kan hij je er veilig door heen loodsen.
Wishbone is een chagrijnig oud mannetje die graag op alles en iedereen moppert maar met een gouden hart. Onder die woeste baard klopt het hart van een moeder.
Paul Brinegar is voornamelijk bekend van Rawhide, alle andere rollen waren een stuk kleiner. Een oplettende vintage tv liefhebber kan hem nog voorbij zien komen in gastrolletjes in series als Little House on the Prairie, CHiPs en The Dukes Of Hazzard.  Zijn laatste rol was in de western film Maverick.

 James Murdock/David Baker als Mushy

De kinderlijk Mushy is de kokshulp en is een beetje het pispaaltje van de serie. Maar hoewel Wishbone vaak op hem vit kan deze hem toch niet missen. Als de moeder van "James Mushgrove III"  zoals hij voluit heet, hem in een aflevering komt opzoeken om hem mee terug te nemen naar huis, iets was Mushy zelf niet wil, komen de drovers hiertegen in protest. Mushy is een beetje langzaam van begrip maar heeft een zacht karakter en staat altijd voor iedereen klaar.
James Murdock, die eigenlijk David Lee Baker heet heeft voor en na hij in Rawhide speelde een aantal kleine rolletjes gehad waarvan de bekendste die van een F.B.I. #2 agent in The Godfather: Deel II. In grotere rollen hebben we hem helaas nooit kunnen aanschouwen.

Robert Cabal als Hey Soos (Jezus) 

Hey Soos is verantwoordelijk voor het welzijn van de paarden.
Hij is heel erg bijgelovig maar tegelijk ook dapper en nobel en niet bang om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn fouten. Soms neemt hij zelfs de verantwoording op zich voor de fouten van iemand anders om de vrede te bewaren. Hey Soos is van Mexicaanse afkomst en heeft buiten de groep af en
toe met racisme te maken, in saloons als mensen weigeren hem te bedienen. De rest laat dat er meestal niet bij zitten en zijn niet bang in een vechtpartij voor hem te geraken.
Robert Cabal, die zelf geboren is in Honolulu Hawaii,  heeft ook niet veel grote rollen op zijn naam staan maar wel een hoop kleintjes. In Romance on the High Seas  (De ALLEREERSTE film van Doris Day!) heeft hij een "knipper en je mist het" rolletje als bellboy. 






Steve Raines als Jim Quince

Jim Quince, of gewoon Quince is een paar jaartjes ouder en is een ervaren cowboy. Hij heeft een nuchter karakter en is een harde werker en goed in wat hij doet. Quince komt in bijna alle verhalen voor maar is meestal een beetje opvulling en op de achtergrond. In Judgement at Hondo Seco is hij echter een centraal persoon. In deze aflevering laat hij zien dat ook hij niet bang is voor zijn idealen op te komen. Er misschien zelfs voor te sterven. Steve Raines was naast acteur ook stuntman en een zeer bedreven paardrijder. Hij leek ook op een echte cowboy en speelde voornamelijk gastrollen in western series. Net als zijn mede Rawhide acteurs had ook hij een rolletje in Cattle Empire. Hij is voor het laast op tv gezien in de serie Gunsmoke.









De rest van de regelmatig acteurs, Rocky Shahan en William Thomkins is een beetje een herhaling van een herhaling want ook zij zijn naast Rawhide nooit in grotere rollen terecht gekomen. 
Het omgekeerde is van toepassing op John Erwin want die is na Rawhide stemmen voor tekenfilms gaan doen, waarvan de bekenste de stem van He-Man in de gelijknamige tekenfilm serie (BY THE POWER OF GREYSKULL...I HAVE THE POWERRRRR)  


Gast acteurs

In de acht seizoenen dat Rawhide op tv te zien was speelden er een aantal acteurs in gastrollen mee die soms hun naam allang gevestigde hadden maar ook een aantal waarvan we pas later wat zouden gaan horen.  De lijst is heel erg lang dus hou ik het op een aantal van mijn lievelings acteurs of acteurs uit andere lievelings series of films...

  • Leonard Nimoy 
  • DeForest Kelly
  • Susan Oliver 
  • Cloris Leachman
  • Peter Lorre
  • Martin Landau
  • Jack Lord
  • Barbara Stanwyck
  • Leslie Nielsen 
  • Robert Culp 
  • Shelly Berman 
  • en natuurlijk niet te vergeten "Old Leather Lungs" Frankie Laine. 

No comments:

Post a Comment