Monday 13 October 2014

"Je zal het maar moeten afwassen..."

Dat is wat een vriendinnetje van mij zei toen we net z'n tweeën door de zalen van de Amsterdamse Hermitage wandelden om het porseleinwerk van de Romanov's te bezichtigen, aangevuld met het vaatwerk van "onze eigen Oranjes" en het servies van dat Josef Stalin voor zijn 25-jarig regeringsjubileum had gekregen van de arbeiders van het Hongaarse Ministerie van Zware Industrie.
Een servies wat hij overigens nooit gebruikt heeft en dat na zijn dood aan de Hermitage gebracht is. Het is nu voor de eerste keer in het buitenland tentoongesteld
Grappig detail is trouwens het rode sterretje dat op alles aangebracht is, het welbekende teken van communisme.

In de grote zaal na dat je de trap op bent gegaan zijn en aantal tafels tentoongesteld met het servies van de Tsaren, weelderig gedecoreerd met o.a. opgezette pauwen (hopelijk uit hunzelf dood neergevallen en niet vermoord alleen om als versiering te dienen) een soort nepbloementuin met een pergola.

De rest van de tentoonstelling valt helaas een beetje tegen want wat er "beneden" te zien is op nog een gedekte tafel boven en het bovengenoemd servies van Stalin na wel zo'n beetje wat er te zien is. Het is verder opgevuld met twee ruimtes met beamers die fragmenten van de film Russkiy kovcheg laten zien en wanden met uitvergrote foto's en tekst.
Toch is het alleen voor de grote zaal al wel de moeite waard om even langs de Hermitage te gaan.


Je hebt nog even de tijd want de tentoonstelling loopt pas af volgend jaar maart.

Als je vroeg bent kun je daarna nog even iets verder wandelen richting Het Joods Historisch Museum en/of de Portugese synagoge en daar nog even wat interessants te bekijken.
Of anders als je zin hebt in iets geheel anders kun je even langs het Waterlooplein om daar iets moois te scoren bij een van de kraampjes of nabijgelegen tweedehands winkeltjes.

No comments:

Post a Comment